dimarts, 16 de desembre de 2014

Presentació del llibre "Abadesses i priores a la Catalunya medieval"

Avui, dimarts 16 de desembre, a les 7 del vespre, presentem a la Biblioteca "Abadesses i priores a la Catalunya medieval", el nou llibre de la nostra escriptora de capçalera, la Maria Carme Roca.

El llibre ens obre les portes zelosament guardades dels monestirs femenins medievals, comunitats que van formar un grup de poder molt potent i van gaudir d’una gran autoritat des dels seus cenobis. Per les pàgines del llibre desfilen les abadesses i priores més representatives i singulars de la Catalunya dels segles IX al XV com Emma, filla de Guifé el Pilós; Maria, abadessa de Santa Maria de les Puelles de Girona; Ermetruit, l’heroïna segrestada; la rebel Constança de Peguera o la refinada Elisenda de Montcada. Eren les senyores i mestresses del monestir i la seva zona d’influència, i actuaven com autèntiques princeses o comtesses dels seus dominis.

Maria Carme Roca, és historiadora i filòloga, amb més d’una quarantena de llibres publicats, entre els quals destaquen L’enigma Colom; Escollida pels deus; Intrigues de palau; Barcino; La ciutat oblidada; Les dones de Jaume I, entre d'altres. Ha conreat la literatura infantil i juvenil, el conte curt, l’assaig i la novel·la històrica. En el decurs de la seva trajectòria ha obtingut diversos premis literaris com el Lola Anglada de contes infantils, el Barcanova de literatura infantil i juvenil, el Nèstor Luján de novel·la històrica o el Bancaixa i el Joaquim Ruyra de narrativa juvenil.