dimarts, 9 de desembre del 2014

Cloc!, d'August Bover, al club de lectura


Dissabte vinent, al club de lectura de la Biblioteca comentarem el llibre Cloc! i ho farem amb el seu autor, l'August Bover.

Cloc! s’aparta clarament de la línia dels anteriors poemaris d’August Bover. El poeta s’endinsa pel camins iniciats per l’avantguarda francesa del grup Oulipo i, encomanant-se a Llull, fa un recorregut polimorf per algunes de les contraintes clàssiques: el sonet amb eco, el poema aparentment bilingüe, els gentilicis desplaçats, els lipogrames monovocàlics, el monosil·labisme, la seqüència de tautogrames, etc. Però no s’atura aquí, sinó que va molt més enllà tot explorant algunes de les característiques de la llengua catalana: el triftong, l’ús de la dièresi, del guionet i del punt volat, l’obertura i el tancament de les vocals, la vocal neutra, els sons de les consonants, les combinacions dels pronoms febles, les interjeccions onomatopeiques o la formació de paraules. I, tot plegat, en un deliciós diàleg amb els esplèndids dibuixos de Pere Capellà Simó, que s’integren perfectament en el joc. Perquè, com diu Màrius Serra en el pròleg, “aquest Cloc! no clou res, sinó que obre noves vies per a la literatura potencial en la nostra llengua”.

August Bover (Barcelona, 1949) és doctor en Filologia Romànica (Catalana), ha estat investigador a les universitats de Saskatchewan (Canadà) i de Califòrnia a Berkeley (EUA) i professor visitant a les universitats de Càller (Sardenya) i Perpinyà, i ha exercit com a docent de literatura al Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona, d'on és catedràtic emèrit.

Més informació sobre l'autor a la pàgina de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Dissabte 13 de desembre, a les 11h: Club de lectura d'adults: Cloc! amb la presència de l’autor, August Bover.