dissabte, 28 de novembre del 2020

Segona trobada virtual del Club de lectura d'adults de la Biblioteca de Pallejà

EL 28 de novembre hem fet la segona trobada virtual del club de lectura d'adults de la Biblioteca de Pallejà per parlar d'Argelagues de la Gemma Ruiz.


És una lectura que ha agradat molt, qui més qui menys li ha fet evocar episodis del seu passat familiar.En aquest llibre, la periodista Gemma Ruiz explica la vida de tres dones de diverses generacions al llarg del segle XX, entre Castellterçol i Sabadell, del Vallès rural al Vallès urbà. L'esforç per adaptar-se als efectes de la revolució del tèxtil, el pas de la vida a pagès a la vida als afores d'una ciutat en procés d'industrialització, i sobretot els canvis que es produeixen en la vida diària familiar. Els fets i les veus reivindiquen, per si mateixos, el paper de la dona en l'evolució de la societat catalana del segle XX. Argelagues és un relat èpic i emotiu sobre aquestes dones i també un homenatge que estava pendent.

Els lectors han destacat el fet que l'escriptora recupera l'oralitat de les seves avantpassades, i tot i que al principi es feia estrany, ha acabat sent un element molt enriquidor que ens ha fet gaudir de la lectura. S'ha dit també que el llibre dóna pinzellades d'història, fent aparèixer detalls que permeten situar la cronologia dels diferents moments de la vida dels personatges dins la història del segle XX. Tot a través de la mirada de les dones protagonistes, unes dones lluitadores que van haver de passar moltes calamitats i així i tot van tirar endavant, amb la resiliència de les argelagues. Si encara no l'heu llegit, us la recomanem!