dilluns, 20 d’abril de 2020

Dia Internacional de los Monumentos y Sitios


Des del 1982 el Consejo Internacional de Monumentos y Sitios (ICOMOS) va establir el 18 d'abril com a data commemorativa del Dia Internacional de los Monumentos y Sitios. 

L'ICOMOS és un organisme internacional no governamental associat a la UNESCO, i que té com objectiu dur a terme totes les accions per la conservació, protecció y reivindicació del  patrimoni cultural, d'acord amb els principis consagrats a la Carta de Venècia (1964) sobre la conservació i la restauració de monuments i llocs.

Cada any la temàtica és diferent, i pel 2020, dins del context actual de la Covid-19, el  tema escollit ha estat "Culturas compartidas, Patrimonio compartido y Responsabilidad compartida". 
És essencial promoure el patrimoni cultural i generar consciència sobre la diversitat i  la vulnerabilitat, ja que forma part de la cultura dels pobles.

LLoc web de ICOMOS Internacional.

Xarxes socials


També es pot trobar informació interessant al portal TodoPatrimonio.
Proporciona informació relativa a la conservació del patrimoni cultural amb l'objectiu de donar visibilitat a les publicacions dels investigadors i  institucions del patrimoni. 

A Catalunya tenim un patrimoni cultural immens i variat, des de la prehistòria fins a l'actualitat; coves, jaciments, monestirs, palaus, catedrals... un llegat que ha format la nostra història i la nostra identitat i que cal preservar.

  • Voleu descobrir les joies que hi ha al vostre voltant?  


Us proposem que passeu una bona estona descobrint llocs bonics i interessants que podreu visitar quan el confinament ens ho permeti. Inspireu-vos per fer escapades, rutes, itineraris per conèixer indrets que no us podeu perdre i les seves històries.
 

Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya. 

Direcció General del Patrimoni Cultural. Espai on trobarem la informació de les accions que desenvolupa el govern per la la protecció, defensa  i difusió del patrimoni cultural de Catalunya.

Portal del patrimoni cultural català. Aplega una selecció de béns materials i immaterials, reconeguts a nivell nacional i internacional.


Rutes virtuals per conèixer Catalunya.  Podeu fer una passejada virtual per els monuments i espais naturals. 


I no ens oblidem dels parcs naturals. 

Fem de la nostra casa una finestra oberta per gaudir dels paisatges. A la biblioteca virtual trobareu l'accés a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona  formada per 12 espais naturals. Trobareu un seguit de propostes per redescobrir la riquesa i biodiversitat dels espais protegits, materials pedagògics, culturals i d'oci.

I per els més petits una col·lecció de contes protagonitzats per la Xara i el Pau que ens expliquen les seves aventures als parcs. Són 12 títols que es poden descarregar. I ara anem a fer una volta per el món.

Sabeu que a l'eBiblio disposeu de l'enciclopèdia "Patrimonio de la humanidad?
Articles, mapes interactius i vídeos ens mostren les meravelles culturals i naturals que conformen el patrimoni comú de la humanitat. Fins aviat !!