dissabte, 18 de febrer de 2017

Club de lectura: "La vida sense la Sara Amat"

Avui a la trobada mensual del Club de Lectura hem comentat "La vida sense la Sara Amat" d'en Pep Puig, obra guardonada amb el Premi Sant Jordi 2015.
"Qui se’n recorda, avui, de la Sara Amat? Amb prou feines tenia tretze anys quan una nit d’estiu, jugant a cuit a amagar amb la colla, va desaparèixer i no se n’ha sabut mai més res. L’únic, una notícia l’endemà al Diario de Terrassa, i també molts rumors i especulacions. De la Sara Amat se’n recorda sobretot el Pep de cal Sabater, el narrador d’aquesta història. Perquè aquella nit, segons ens diu, la Sara no va desaparèixer, sinó que es va colar a casa seva per la porta del darrere. No s’hi va amagar gaires dies, però de vegades la memòria d’alguns fets abraça tota una vida, i fins i tot li dóna un sentit. Escrita des de la distància dels anys, La vida sense la Sara Amat és la confessió d’uns fets inoblidables, uns dies de la vida d’un poble a l’estiu, d’un nen obedient i enamoradís i d’una nena que ja no era una nena i que volia acomplir el desig ferotge i urgent de fugir, ni que fos per la porta del darrere. Amb La vida sense la Sara Amat, els lectors assistiran a la revelació d’un gran talent literari i descobriran una història que va commoure el jurat del premi Sant Jordi."

La novel·la ens ha sorprès, potser esperàvem misteri o intriga i el que hem trobat és una obra intimista amb dos personatges principals, el Pep i la Sara. El tema principal de la novel·la és la metamorfosi d'en Pep, com deixa enrere la innocència de la infància per convertir-se en adolescent. Aquesta transformació succeeix a Ullastrell els últims dies d'estiu de l'any 1981. Amb aquest escenari que transporta al lector a la seva pròpia infància, veiem com en Pep de cal Sabater es va fent gran guiat pel seu amor platònic, la Sara Amat (l'ésser amat). La Sara, l'altra personatge principal, té com a llibre de capçalera "Guerra i pau", novel·la que li farà de guia i que té molt de pes en la simbologia de la novel·la.

La fi de la pau, de la infantesa d'en Pep, un nen fins ara innocent i ingenu, i l'inici de la guerra (el pas a la vida adulta) deixa al lector el mateix regust amarg que deixen els últims dies d'estiu.