dimarts, 25 d’octubre de 2016

Montserrat Roig, compromís amb la vida

El passat dijous 20 d'octubre amb motiu del Correllengua i  gràcies a la col·laboració de la CAL i Palafit, vam tenir el privilegi d'escoltar a l'Elvira Altés parlar de la Montserrat Roig a la Sala d'actes del Castell de Pallejà.


Resultat d'imatges de elvira altes
Elvira Altés
L'Elvira Altés és llicenciada en Antropologia per la UB i té un màster de Recerca en Periodisme i Ciències de la Comunicació per la UAB. 
Ha treballat com a periodista a la ràdio, a la premsa d’informació general i a revistes generalistes. En els darrers 15 anys ha estat professora del Departament de Periodisme de la Facultat de Ciències de la Comunicació, de la Universitat Autònoma de Barcelona. 

Ha publicat llibres i articles, ha presentat treballs d’anàlisi a jornades i congressos i ha dut a terme recerques diverses sobre com es representen les dones i el gènere en els mitjans de comunicació i quina influència se’n deriva en la construcció d’identitats. 
És membre fundadora i n’ha estat presidenta de l’Associació de dones periodistes, integra el grup de Cultura i Innovació del Col·legi de Periodistes i pertany a l'Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere. 
A més a més també va ser guardonada amb el premi a la Investigació sobre Comunicació de Masses que concedeix el Consell de l’Audiovisual a Catalunya, de l’any 2001, i amb el Premi 2014 de l’Associació de Dones Periodistes a la trajectòria professional. 


L'Elvira ens va apropar a la figura de Montserrat Roig, la vam conèixer des de la seva vessant més humana. La Montserrat era una persona compromesa socialment, molt treballadora, de tracte amable i proper, riallera, amb gran sentit de l'humor i a més a més una gran escriptora. Tot i la seva prematura mort als 45 anys ens va deixar un gran llegat literari, tant d'obres de ficció com ara El temps de les cireres, com de periodisme literari, Els catalans als camps nazis, una de les seves obres més impactant.

La presentació va estar acompanyada per les magnífiques fotografies de la Pilar Amerych, periodista que va ser amiga molt propera de la Montserrat, i que ens van permetre acostar-nos d'una manera molt íntima al personatge.

Ens quedem amb aquesta imatge, amb una mirada que ens transmet tota la seva serenor, força i alegria.

Fotografia de Montserrat Roig realitzada per Pilar Aymerich. 1990