dijous, 14 de novembre del 2013

Els Grimm a la catalana: nova exposició a la Biblioteca


Fa 200 anys que es va publicar per primera vegada el llibre  Kinder-und Hausmärchen (“Contes de la infància i de la llar “), un recull de contes trobats pels germans Grimm.
Jacob i Wilhelm Grimm eren dos lingüistes alemanys del segle XIX que varen  treballar per obtenir de la boca de la gent les formes més pures de la parla alemanya. D’aquesta tasca en va resultar, entre d’altres coses, una  col·lecció de rondalles que variaven segons el narrador però mantenien intactes els trets principals. Tot aquell material era molt estimat per la comunitat que se’n servia (eren relats que es transmetien a través de l’oïda, la memòria i la veu) i per salvar-lo de l’oblit els dos erudits varen decidir posar-lo per escrit.
De contes com els que ells varen recollir també se’n varen trobar als Països Catalans. Entre uns i altres hi ha algunes diferències, perquè les rondalles canvien amb el temps, segons el lloc i la gent que les escolta i les torna a explicar.
Al llarg d’aquest mes la Biblioteca de Pallejà acull l'exposició i una mostra de llibres il·lustrats seleccionats per a l’ocasió. A més, el dissabte 23 de novembre a les 12 del migdia es farà una hora del conte on us convidem a redescobrir  4 contes recollits pels Grimm, però a la catalana. És a dir, reexplicats a partir de les versions dels compiladors catalans.