dissabte, 21 de maig del 2011

Soldados de Salamina

El llibre del proper club de lectura és "Soldados de Salamina" de Javier Cercas. Si voleu llegir-lo, veniu a la Biblioteca i us en prestarem un exemplar. La trobada del club serà el dissabte 11 de juny a les 11 del matí, us hi esperem! 

L'AUTOR: Javier Cercas

Javier Cercas (Cáceres, 1952). Tot i que al 1987 Javier Cercas va publicar un llibre de contes (El mòbil), no va ser fins a Soldats de Salamina -novel·la que després David Trueba adaptaria al cinema- quan el seu nom es va posar a boca de tots.
Llicenciat en filologia hispànica i professor de literatura a la Universitat de Girona, Javier Cercas ha aconseguit barrejar en la seva curta però variada producció literària multitud d'estratègies narratives, com són la història, el reportatge, el relat biogràfic o la metanarració, i ha aconseguit una prosa perspicaç i suggeridora. Tot això li ha permès assolir l'estrany estatus d'escriptor que, a més a més d'obtenir un popular i multitudinari èxit de vendes, és altament respectat per la crítica nacional i estrangera.
A més del seu best-seller sobre un episodi molt concret de la guerra civil espanyola -el de com el falangista Rafael Sánchez Mazas va escapar del seu afusellament-, de l'obra de Cercas cal destacar també El ventre de la balena, novel·la en la qual la història de Jonàs i la balena és audaçment actualitzada, Relatos reales i La velocitat de la llum -història d'una amistat entre un aspirant a novel·lista i un excombatent de Vietnam.
Recentment ha rebut el Premi Nacional de Narrativa per Anatomía de un instante, la seva última obra sobre el 23-F.

Font: Llibreria La Central [en línia] http://www.lacentral.com/recorridos?idr=327

LA NOVEL·LA: Soldados de Salamina

«Va ser un afusellament massiu, probablement caòtic...El pare conservava a casa la samarra i els pantalons que duia quan l’afusellaren, me’ls va ensenyar moltes vegades...» Eren els darrers mesos de la Guerra Civil i les tropes republicanes es retiraven cap a França, quan algú, enmig de la fugida desesperada, va decidir executar un grup de presos franquistes. Entre ells hi havia Rafael Sánchez Mazas, fundador i ideòleg de la Falange Española, i qui sap si un dels responsables directes del conflicte fraticida. Gràcies a l’anònim soldat republicà d’estranya mirada que li  va perdonar la vida, a l’ajut d’uns pagesos de l’entorn, i, probablement, a la seva bona estrella, Sánchez Mazas es va salvar fent vida de bosquerol, en companyia d’alguns desertors i durant uns mesos, fins a l’arribada dels nacionals. Aquesta és una història que va córrer molt després de la guerra, qualsevol que hagués conegut Sánchez Mazas la conexia, perquè l’explicava a tothom. Molta gent es pensava que era mentida. I, en realitat, encara hi ha qui ho pensa… 

Font: Tusquets Editores [en línia] http://www.tusquetseditores.com/titulos/lull-de-vidre-soldats-de-salamina-lull-de-vidre