dilluns, 23 de març del 2020

Les notícies falses i la desinformació




El coronavirus ha impactat amb força a les nostres vides i també a les xarxes socials amb una àmplia difusió de notícies falses, fins i tot, suplantant mitjans de comunicació. Per tant, cal tenir molt en compte el següent: 
  • la importància de consultar fonts oficials per estar informats sobre les novetats i recomanacions de les autoritats
  •  comprovar la veracitat dels continguts de tot tipus que rebem a través de les xarxes abans de fer-ne difusió per a no generar una infodèmia mundial. Sí, "infodèmia", terme del qual ja parla l'OMS i hem d'estar alerta, doncs, hem passat de la toxicitat informativa individual a l'epidèmia informativa col·lectiva.

La informació errònia complica el treball dels professionals en una situació de salut pública tan crítica com aquesta i considerem que és important oferir-vos  un recull de fonts fiables per consultar i estar al dia de la situació.


MINISTERIO DE SANIDAD, CONSUMO Y BIENESTAR SOCIAL

DEPARTAMENT D'INTERIOR - GENERALITAT DE CATALUNYA

CANAL SALUT- GENERALITAT DE CATALUNYA

BIBLIOTECA DE CIÈNCIES DE LA SALUT DE CATALUNYA - GENERALITAT DE CATALUNYA 
Trobareu recursos d'informació de qualitat sobre el Coronavirus (guies, bases de dades, revistes clíniques)

AGENCIA ESPAÑOLA DE MEDICAMENTOS Y PRODUCTOS SANITARIOS

ORGANIZACIÓN MUNDIAL DE LA SALUD (OMS)
Recentment l'OMS ha anunciat una aliança amb la popular aplicació de vídeos TIK TOK, per tal d'enfrontar-se a la desinformació i resoldre dubtes sobre la pandèmia.

CONSEJO SUPERIOR DE INVESTIGACIONES CIENTÍFICAS (CSIC)
Feu també una ullada a l'apartat "Aprende ciencia en casa con el CSIC". Trobareu un ventall de recursos online adreçats als infants i a tota la família per portar millor la quarantena (jocs, experiments, material didàctic, audiovisuals...)

SALUD SIN BULOS  / Web Salud sin bulos
Iniciativa vers les notícies falses en matèria de salut en col·laboració amb la Asociacion de investigadores en salud  i la Agencia de comunicación especializada en salud

Es tracta d'un curs en línea elaborat amb la col·laboració de l'empresa  Newtral especialment adreçat a personal docent i alumnes d'ESO i batxillerat. 
L'objectiu és fomentar l'espèrit crític entre els adolescents per aprendre a qüestionar i verificar la informació que reben cada dia als seus dispositius.
No obstant això, també és una eina interessant per al públic en general. 


D'altra banda, també us facilitem una guia de recomanacions de gestió psicològica publicada per el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya. 


LECTURES


Al catàleg Aladí podeu trobar diverses lectures sobre el tema de les "fake news".  


I a la plataforma eBiblio trobareu els següents títols en format electrònic que us podeu descarregar en prèstec amb el vostre carnet de la biblioteca.