dijous, 26 de març del 2020

27 de març Dia Mundial del Teatre



El 27 de març se celebra el Dia Mundial del Teatre, una iniciativa promoguda des del 1961 per l'Institut Internacional del Teatre (International Theatre Institute, ITI), organisme associat a la UNESCO.

Per commemorar-lo es fan diferents actes arreu del món, entre ells i com a més destacat hi ha el missatge internacional que tradicionalment l'ITI encarrega a una personalitat de reconegut prestigi per a que escrigui les seves reflexions al voltant del teatre i la cultura de la pau i que es llegeix en infinitat de llocs abans de les representacions o actes que es fan al voltant d'aquesta celebració.

Enguany aquest honor ha estat per al periodista, dramaturg, guionista, director de teatre, director de televisió i activista de drets humans pakistanès Mahmood Nadeem (1947).
Podeu llegir el manifest traduït a diferents idiomes a la web del World Theatre Day.

Al prestatge virtual d'arts escèniques hi trobareu una selecció de recursos dedicats al món del teatre i l'espectacle en general. 

EFEMÈRIDES

Són moltes les figures rellevants de les quals podríem parlar, però farem una breu menció d'algunes de les més destacables dels segles XIX - XX i d'altres esdeveniments.


 100 anys de la mort de Benito Pérez Galdos (1843-1920)

Novel·lista, dramaturg i cronista, està considerat un dels més grans sinó el major novel·lista espanyol després de Cervantes.


 Cerca les seves obres a la plataforma eBiblio




100 anys de l’estrena de l’obra "La Ventafocs" de Josep M. Folch i Torres. 

El 7 d’octubre de 1920 s’estrena la versió del conte popular “La Ventafocs” de Josep M. Folch i Torres (1880-1950) al Teatre Romea. 
Es varen fer més de mil representacions d'aquesta obra infantil.
Novel·lista, narrador i autor teatral que compta amb una extensa producció literària dedicada principalment a infants i joves. 

Obres al catàleg Aladí

Disponible el títol Aigua avall en format d'audiollibre a la plataforma eBiblio.


100 anys de la gira i diverses estrenes de la Compañía Xirgu-Borràs.

L’any 1919 es fusionen la companyia teatral de Margarida Xirgu i la d'Enric Borràs. La nova Companyia Xirgu-Borràs l’any 1920 va sortir de gira. El 2 de gener van estrenar "Una señora" de Jacinto Benavente al Teatro Centro de Madrid. 

El 22 de maig a Barcelona presenten l’obra “La loca de la casa” de Benito Pérez Galdós i entre el 21 i el 30 de setembre fan estada al Teatro Bretón de Logroño i representen un ampli repertori amb obres d'Eduardo Marquina, germans Álvarez Quintero, Pierre Veber, Alexandre Dumas júnior, Victorien Sardou, Jacinto Benavente, Benito Pérez Galdós, i Àngel Guimerà entre d’altres. Lloc web de la família de Margarida Xirgu



Núria Espert (1935-) Actriu.
En la seva llarga trajectòria, ha fet seu el gran repertori nacional i internacional, des d'Eugene O'Neill a William Shakespeare, Federico García Lorca, Jean Genet, Lope de Vega, Bertolt Brecht, Calderón de la Barca, Valle-Inclán, Jean-Paul Sartre o Wajdi Mouawad, en molts casos avançant-se a l'avantguarda artística i portant a l'escena espanyola i catalana les novetats i tendències que es donaven a Europa. Una gran dama del teatre que s'ha dedicat en cos i ànima a les arts escèniques.

Obres al catàleg Aladí


ENLLAÇOS D'INTERÈS  

Consulteu a l'eBiblio la selecció d'obres teatrals.



Teatre al sofà
Aquests darrers dies han sorgit espontàniament diverses iniciatives, agrupades sota l’etiqueta #Teatrealsofa per gaudir del teatre des de les nostres llars. 

Centro de Documentación de las Artes Escénicas y de la Música (CDAEM).
La plataforma Teatroteca permet l'accés gratuït durant aquests dies de confinament a 1600 grabacions d'espectacles estrenats a Espanya.  

Arxiu Tve Catalunya -Teatre en català
Recuperació de les obres de teatre en català emitides a Tve anys 1975-1995.

Estudio 1 - Rtve a la carta
Conté les produccions teatrals dels anys 60, 70, 80 i d'altres més recents.

Teatro accesible - Ministerio de Cultura y Deporte
Canal a Youtube d'obres teatrals amb subtítols, audiodescripció i llengua de signes per facilitar el seguiment a persones amb algun tipus de discapacitat.

Alltheater
Produccions de teatre independent.

Play Theathres
Plataforma especialitzada en teatre, òpera i dança. Produccions teatrals creades per companyies catalanes. El primer mes és gratuït.

Grup Focus
Amb la col·laboració de TV3 posen a disposició del públic quatre grabacions de les seves obres més recents i d'èxit. Etiqueta #TeatreaCasa.

Teatre Lliure
Programació digital en temps de confinament.

Teatre Nacional de Catalunya
Han posat en marxa la iniciativa El TNC a Casa.