dijous, 23 d’abril del 2020

Sant Jordi confinat 2020



En aquests dies de confinament ens toca viure aquest dijous, 23 d'abril, i des de casa, la diada de Sant Jordi. No obstant, malgrat les limitacions i les difícils circumstàncies que estem vivint, volem que la diada de Sant Jordi segueixi sent un dia plenament festiu, i per aquesta raó volem oferir-vos un ventall de recomanacions que esperem us agradin.


Volem recordar a dos dels autors més rellevants de la literatura catalana que tal dia com avui ens van deixar: Josep Pla, i Maria Àngels Anglada. 

  • Josep Pla és l'escriptor català més llegit i més popular de totes les èpoques. Dedica la seva vida a la literatura i al periodisme. Els seus models literaris són Stendhal i Proust, tot i que la seva influència ideològica parteix de Leopardi, Voltaire i Montaigne. Com a periodista, exerceix de corresponsal a França, Itàlia, Anglaterra, Alemanya i Rússia, des d'on escriu cròniques polítiques i culturals. La seva obra es reedita constantment.
Trobareu les obres de Josep Pla al fons de les biblioteques i a l'eBiblio

I per saber-ne més Fundació Josep Pla. Mireu l'apartat de les xarxes socials.


  • Maria Àngels Anglada representa una de les plomes més refinades de la història de la literatura catalana contemporània. Filòloga de professió, va aconseguir transmetre la fascinació pel món hel·lenístic als seus textos, amb un estil melodiós i amarat de bellesa clàssica. 


Al catàleg Aladí trobareu la seva producció literària, i a la plataforma eBiblio hi ha els títols El violí d'Auschwitz (català i castellà) i el Quadern d'Aram.



  • També és la data de naixement de la periodista i escriptora LLucia Ramis. És l'autora de les novel·les Coses que et passen a Barcelona quan tens 30 anys (2008), Egosurfing (2010; Premi Josep Pla) i Tot allò que una tarda morí amb les bicicletes (2013). Si voleu trobar la resta de les seves publicacions feu una cerca al catàleg i a l'eBiblio.

ALTRES PROPOSTES


  • Un recurs interessant és el projecte Música de poetes, espai virtual per a la música i la literatura promogut per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i el Departament d'Ensenyament. Cançons i poemes musicats dels nostres millors poetes. 
Avui a partir de les 11.30 h podreu gaudir a Instagram del concert de Sant Jordi  #músicadepoetes .

  • Xarxa de Parcs Naturals. Els centres de documentació  i les biblioteques vinculades a la xarxa també volen aportar el seu granet de sorra i han engegat una iniciativa per Sant Jordi fent una sèrie de recomanacions de recursos ambientals (llibre, vídeo, joc, revista...)
Feu el seguiment a les xarxes socials sota l' etiqueta #SantJordiDocAmbCat.


  • Biblioteca Virtual. Al prestatge d'Espais naturals hi ha una videorecomanació molt interessant de Gabi Martínez, escriptor i conductor de clubs de lectura de Biblioteques de Barcelona, que ens recomana tres obres literàries que tenen a veure amb la natura, una de les quals,  guarda molta coincidència amb la situació actual.
De pas feu una ullada a l'apartat del "Dia de la terra" on trobareu títols per a conscienciar-nos del que està passant al nostre planeta amb bona literatura, tots disponibles en format electrònic. 


I per els més petits una col·lecció de contes protagonitzats per la Xara i el Pau que ens expliquen les seves aventures als parcs. Són 12 títols que es poden descarregar. 

  • El Baix Llobregat escriu... projecte impulsat per aquest Sant Jordi. Es tracta d'una  col·lecció de vídeos per a donar a conèixer els escriptors del nostre entorn. Cada autor en fa una recomanació i comenta una de les seves obres des de diferents perspectives.  
Es troben disponibles de manera permanent al canal youtube de les Biblioteques del Baix LLobregat Nord (XBM).



Tot i que és un Sant Jordi atípic i diferent, us desitgem que gaudiu de la diada amb aquestes propostes que us fem arribar i d'altres que trobareu a l' especial Sant Jordi de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.