dilluns, 25 de maig del 2020

La natura és protagonista al maig





Aquesta setmana dediquem el post a la natura, i és que al mes de maig hi ha tres dates importants amb iniciatives des de diversos organismes per a conscienciar-nos de la importància de la seva preservació.

21 de maig Dia Europeu de la Xarxa Natura 2000


Una iniciativa de SEO/BirdLife que es va convertir en data oficial al calendari de la UE a partir del 2017. En aquesta data es va aprovar la Directiva Hàbitats, norma europea que juntament amb la Directiva d'Ocells ha permès la protecció dels espais que formen la Xarxa Natura 2000. En total a Europa hi ha més de 27.000 espais d'un alt valor ecològic.
El model de la Xarxa Natura 2000 no només promou la conservació dels hàbitats sinó que també contribueix al desenvolupament socioeconòmic amb activitats productives tradicionals, recreatives i turisme de qualitat.

Sota el lema "El simple aleteo de una mariposa puede cambiar el mundo", cada any s'engega una campanya a través del web Red Natura i de les xarxes socials  #Natura2000Day per la participació ciutadana.

Voleu saber quines àrees tenim a Catalunya i a la resta d'Espanya? El 30% del territori forma part de la xarxa i aportem més de 1.800 espais.


22 de maig Dia Internacional de la Diversitat Biològica


Decretat per l'ONU amb l'objectiu de conscienciar  l'ésser humà sobre la biodiversitat i la importància de cuidar-la i preservar-la per a les futures generacions. La UNESCO també s'uneix a la commemoració. Aquí us deixem un vídeo.

El World Wide Fund for Nature (WWF) és una organització no governamental que es dedica des del 1961 a la preservació del medi ambient. Entreu al seu lloc web per a conèixer les seves propostes de preservació de la natura. 



24 de maig Dia Europeu dels Parcs


El lema d'enguany és "Protegir la natura és protegir la nostra salut".  Per divulgar-ho, la Xarxa de Parcs Naturals de les comarques de Barcelona han organitzat un seguit d'activitats per fer des de casa, teniu webinars, concursos, quizz de preguntes, vídeos divulgatius.... 
Per quan tot passi, us proposem itineraris  i escapades que podeu fer als setze espais naturals per a gaudir de la natura. 

Us convidem a seguir les xarxes #ParksForHealt i a conèixer la resta de parcs de Catalunya

Si visiteu el prestatge virtual d' espais naturals trobareu recursos per a infants i adults; llocs web,  lectures i contes infantils que us podreu descarregar en format electrònic/pdf i recomanacions.

Parcs i biblioteques... naturalment, és un projecte per animar-vos a conèixer el territori i el patrimoni natural i cultural dels vostre entorn. Documentals, xerrades, tallers i visites guiades organitzades per les biblioteques públiques dels municipis establerts en cada zona d'influència dels Parcs Naturals us aproparan la lectura i la natura. Més informació aquí.

També pensem que us pot interessar el tema de la fotografia de natura.  En aquest apartat hi ha informació, consells , revistes i lectures que trobareu al catàleg Aladí i a l'eBiblio. 

Us agraden els concursos de fotografia? Visiteu MontPhoto, una entitat que té com a missió la promoció i la difusió de la fotografia de natura, a la vegada que contribueix a la defensa mediambiental 

I no us perdeu l'activitat Geocaching per divertir-se a la natura buscant tresors.


Aviat  tornarem a gaudir dels nostres espais naturals!