dijous, 27 d’octubre del 2011

Recepta dels panellets

Dilluns passat vam fer un taller de panellets a la Biblioteca. Aquí us deixem la recepta per si en voleu fer a casa:

Ingredients base

500 g d'ametlla ratllada
300 g de sucre
200 g de patata bullida (amb pell)

Elaboració

1.      Pelar la patata encara calenta, fer-ne una pasta i barrejar-la amb el sucre en un bol. Es pot emprar la batedora. Primer es fa una pasta de patata amb forquilla i després es pot batre la patata i el sucre amb la batedora. Quan la barreja s'hagi completat, afegir l'ametlla ratllada. Es comença amb batedora, però a mesura que la massa s'espesseix cal arribar a les mans.

2.      Espolsar una superfície de marbre amb farina. La massa es diposita sobre el marbre enfarinat, s'estira en forma de llangonissa i es fa rodolar perquè quedi coberta per una fina capa de farina.

3.      Es talla la massa en trossos, per fer els panellets. És convenient de fer un botifarró prim i tallar trossets més petits, que seran els panellets. Els podem donar la forma que vulguem mentre els treballem sobre el marbre. Podem guarnir-los amb ametlles, pinyons, panses, nous, cireres ensucrades o codonyat.

4.      Encendre el forn i cobrir una plata amb una capa fina de farina (també es pot triar l'opció de la plata sucada d'oli d'oliva i coberta amb fulls de paper net).

5.      Pintar la cara superior dels panellets amb rovell d'ou batut i espolsar-hi sucre de pastisser. Posar els panellets sobre la plata i coure'ls al forn. Deixar-los el temps adient, fins que siguin rossos. Emprar el foc superior o l'inferior segons l'experiència pròpia amb el forn.

Panellets de pinyons

Fer pilotetes amb la massa i banyar-les en rovell batut. Encaixar els pinyons a les pilotetes i després pintar els pinyons amb el rovell. Quan els coguem al forn, posar només panellets d'una mateixa classe a la plata i així els podrem retirar tots alhora. Coure'ls el temps que d'acord amb l'experiència del vostre forn us sembli oportú.

Panellets de cafè

Barrejar un tros mitjà de la massa amb una cullerada de cafè soluble (mida sopa). Espolsar sucre sobre les porcions i a coure.

Panellets de xocolata

Barrejar la massa dels panellets amb encenalls o granulat de xocolata i a coure.

Panellets de coco

Retirar un tros mitjà de la massa i pastar-la amb 100 g de coco ratllat. Ajudar-se amb la forquilla, si cal. Fer les pilotetes amb la massa i a coure.